Nadwrażliwość zębów na ciepło lub zimno zazwyczaj zauważamy w czasie spożywania gorących i zimnych napojów lub w czasie deseru np. kawy i lodów. W takich sytuacjach dolegliwość daje o sobie znać dokuczliwym bólem. Zazwyczaj czynnikiem nadwrażliwości są nieokryte szyjki zębowe. To pozwala na kontakt pokarmów z zębinowymi kanalikami, które prowadzą do mocno unerwionej miazgi .
Zazwyczaj odsłonięcie zębowych szyjek następuje na skutek recesji dziąseł lub uszkodzenia szkliwa. Zarówno dziąsła, a także szkliwo odpowiadają za ochronę zębów, dlatego jeżeli ulegną uszkodzeniu, następstwa wywołują ból. Dodatkową przyczyną mogą być ubytki próchnicowe lub przez lata stosowane powszechnie amalgamatowe. Amalgamat praktycznie nie izoluje miazgi zęba od wysokiej lub niskiej temperatury, dlatego pacjenci ze starymi plombami mogą odczuwać dyskomfort.
Szybki sposób na ulgę to stosowanie past oraz płukanek dla nadwrażliwych zębów. Przede wszystkim dzięki temu usuwa się ryzyko zwiększenia dolegliwości. W takiej sytuacji najlepiej skontaktować się ze stomatologiem. W gabinecie dentystycznym pacjent dostanie profesjonalne preparaty, które zmniejszają reakcję nerwów oraz przyspieszają zamknięcie zębinowych kanalików.
W walce z wrażliwością zębów na zimno i ciepło zadziała także ograniczenie kwaśnych potraw oraz napojów oraz szczególna higiena zębów.