Próchnica jest jedną z najbardziej powszechnych chorób zębów i przyzębia, jakie dentyści obserwują pacjentów. Pierwsza faza tej choroby nie jest widoczna gołym okiem, ani nie powoduje bólu, jednak im głębiej dostanie się do wnętrza zęba, tym większe szkody oraz silniejszy ból stwarza. Ząb zainfekowany przez próchnicę robi się delikatniejszy oraz bardziej podatny na zniszczenia. Niekiedy zmiany dochodzą do miazgi zębowej i są na tyle zaawansowane, że ostatecznym ratunkiem pozostaje leczenie kanałowe.
Najpowszechniejszą przyczyną występowania próchnicy są bakterie, które głównie żywią się cukrami zawartymi w żywności. Na skutek tego działania następuje odwapnienie szkliwa zęba stanowiącego najtrwalszą ochronę zębów. Dieta, która zawiera wysoką ilość cukrów, szczególnie wspomaga rozwój próchnicy. Zwłaszcza nieprzychylne dla zębów są produkty klejące, jakie bez trudu przylegają do powierzchni oraz z reguły bywają niełatwe do umycia.
Poza wieloma czynnikami, które wpływają na powstawanie próchnicy, wielkie znaczenie ma również higiena jamy ustnej. W wyniku mało dokładnego lub niezbyt częstego mycia, pozostałości po jedzeniu osadzają się na zębach oraz powodują wytwarzanie kamienia nazębnego. Pozostałości po pożywieniu to również siedlisko bakterii, które sprzyjają powstawaniu chorób zębów i przyzębia.
Z próchnicą można walczyć, dbając o czystość zębów, używając pasty z fluorem i co pół roku odwiedzając swojego stomatologa.